Hoe maak ik een spreekbeurt? (Unit 5/6)

Donderdag 9 mei 2019

Voorbereiding spreekbeurt groep 5/6

In mei starten de eerste spreekbeurten. Spannend!

Het kind krijg een beoordeling voor zijn spreekbeurt. De kinderen geven elkaar tips en tops en ook de leerkracht zal laten weten wat al erg goed ging en tips meegeven voor een volgende keer.

Hoe moet je dat doen, een spreekbeurt houden? Ik zet alles nog eens op een rij.

Eerst kies je het Dat wil zeggen, dat je eerst gaat nadenken, waar je je   spreekbeurt over wil houden.

1. Wil je je spreekbeurt houden over : een sport, een dier, een beroep of een hobby?
  2. Vertel waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen.
  3. Bedenk minimaal 5 vragen over het onderwerp.
  4. Over het gekozen onderwerp zoek je informatie. Dit kan je in de bibliotheek, op internet of uit andere informatiebronnen halen. Zet de informatie in je eigen woorden. Ga dus geen informatie voorlezen.
  5. De volgende dag: Lees nu de informatie nog een keer. Schrijf ondertussen de belangrijke woorden op.
  6. De dag daarna: Lees de informatie weer een keer helemaal door.
  7. Weer een dag later: Kijk op het blaadje met de belangrijke woordjes. Probeer het verhaal dan te vertellen. Lukt het al? Mooi zo! Dezelfde dag: Zoek grote foto’s  of plaatjes bij je onderwerp. Of maak zelf een hele grote tekening. Misschien heb je er wel een poster van? Of wat natuurlijk prachtig is: misschien heb je spullen (dingen) over het onderwerp die je aan de kinderen kunt laten zien.
  8. Nog een dag later: Vertel het verhaal van je spreekbeurt nu aan je papa of mama. Die speelt nu voor groep 5/6. Jij mag op je blaadje kijken met de belangrijke woordjes.                                                               Begin zo: Mijn spreekbeurt gaat over .....
  9. Vertel wat je hebt geleerd van het maken van een spreekbeurt. Hier bedoelen we dus niet dat je moet vertellen wat je over het onderwerp hebt geleerd. Maar hoe je op onderzoek bent gegaan.
  10. De informatie die je hebt kun je verwerken op bijvoorbeeld een poster of in een powerpoint. Je powerpoint of poster is een hulpmiddel. Het gaat er dus niet om hoe mooi deze is.
  11. Jouw spreekbeurt moet minimaal 10 en mag maximaal 15 minuten duren.
  12. Op het raam van jouw mentorgroep hangt de lijst waarop staat wanneer je aan de beurt bent. Begin op tijd met voorbereiden. Vraag om hulp als je vastloopt.

Eigenlijk is het heel slim om het verhaal wat je gaat vertellen op te schrijven. Dat mag natuurlijk ook op de computer! Dat verhaal geef je dan aan papa of mama, als je de spreekbeurt gaat oefenen. Als je het dan even niet meer weet, kan papa of mama je weer verder helpen! Zelf kijk je alleen maar op het blaadje met de belangrijke woordjes!

Als je op school je spreekbeurt moet houden, breng je natuurlijk je spullen mee. Denk aan het meenemen van je powerpoint. Ook het verhaal op papier en je ‘spiekbriefje’ met de belangrijke woordjes.

Probeer naast ‘bekende’ dingen ook iets te vertellen waarvan je denkt dat het echt nieuw is voor de anderen.

Succes met de voorbereiding, het gaat vast en zeker lukken!