De Nationale Voorleesdagen 2023

De Nationale Voorleesdagen 2023

Maandag 23 januari 2023

Beste ouders/verzorgers 

Zoals elk jaar besteden we ook in 2023 weer extra aandacht aan het voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Deze gaan van start op 25 januari. Hieronder kunt u lezen hoe we hier dit jaar vorm aan zullen geven.  

Als ouder heb je natuurlijk invloed op het leesplezier van je kind. Kinderen van ouders die vaak voorlezen, lezen zelf ook vaker en zijn meer gemotiveerd om te lezen. In de praktijk zijn het de moeders die doorgaans voorlezen. Vaders zijn echter ook leesvoorbeelden die een positieve invloed op hun kinderen kunnen hebben. Zo hebben vaders een andere voorleesstijl en bedenken ze andere verhaallijnen. Een voorlezende vader kan dus een extra stimulans zijn. Daarom komen dit jaar een aantal vaders voorlezen in de groepen 1 t/m 4.  

Van de kinderen uit de groepen 5 en 6 wordt verwacht dat zij hun lievelingsboek meenemen naar school. In de klas zullen ze vertellen wat hun favoriete stuk is en waarom ze juist voor dat stuk hebben gekozen. Dit zullen ze ook op papier zetten. 

De groepen 7 en 8 houden een voorleeswedstrijd. Een speciale jury zal beoordelen wie van de Huizingaschool het best kan voorlezen. De juryleden zijn juf Loes, Tugce uit groep 8 en bibliotheekmoeder Vania Castro Cost, de moeder van Nouria. Op 1 februari wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.   

Op 25 januari mogen alle kinderen van alle groepen hun lievelingsboek meenemen naar school. De kinderen van de groepen 1 en 2 mogen hun knuffel meenemen, want die gaan feestvieren met de andere knuffels.   

Dit jaar hebben we er voor gekozen om in de groepen 1 t/m 4 ook in andere talen voor te lezen. De kinderen kunnen zo de moedertaal van hun vriendjes of vriendinnetjes leren kennen als ze hier geïnteresseerd in zijn.   

Op dinsdag 31 januari wordt in het Indonesisch en Arabisch voorgelezen. En op donderdag 2 februari wordt het in het Tigrinya en Turks voorgelezen. Op de site www.prentenboekeninalletalen.nl kunt u mooie prentenboeken vinden die worden voorgelezen in andere talen.   

Ook dit jaar worden in bibliotheken activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek op de Postjesweg zal het prentenboek van het jaar 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' voorgelezen worden op 25 januari van 15:30 uur tot 16:30 uur. Tip voor uw kleuter: neem een knuffel mee en luister samen naar het voorleesverhaal.   

Wij kijken zeker uit naar de Nationale Voorleesdagen! U ook? U kunt natuurlijk altijd foto’s met ons delen van hoe u thuis extra aandacht besteedt aan het voorlezen tijdens deze week. 

 

Met vriendelijke groet,

Team Huizinga


Terug

Jacob Geelstraat 42

1065 VT Amsterdam

020 615 25 23

info@nullhuizingaschool.nl